Rose proeverij

Het heeft even geduurd maar de zon is ondertussen niet meer weg te denken en houdt waarschijnlijk nog wel even aan!
En wat doe je dan? Een lekkere fles rosé opentrekken.

Maar de vraag is welke?
Regelmatig krijgen we de vraag, welke rosé is nu echt lekker en is “niet zo zuur”?


Veel mensen vinden het moeilijk om een mooie fles rosé te vinden. Over rosé is ook minder informatie te vinden dan over rode of witte wijnen.
Dus hebben wij er voor jullie een aantal op een rij gezet en geproefd, met een tafel vol bijpassende gerechten. Want eten, daar houden we ook van en het mag natuurlijk ook nog leuk “paren” met een wijn.


Voor deze gelegenheid was onze goede vriend en chef-kok mee om wat lekkernijen te presenteren en ook vooral om mee te proeven. (want dat is natuurlijk het leukste gedeelte)


 koken met vriend en chefkok


En zoals wij het liefst doen starten we met een rosé bubbel.
In dit geval een mooie rosé Cava van Soler Jove uit Catalonië. Gemaakt van de Monastrell en Pinot Noir druif. Met zijn fijne mousse en mooie licht zalmroze kleur is het meteen een feestje!


In de neus frisse zuren en in de mond wat toast. In de mond komt het zuurtje terug in de vorm van grapefruit met hints van rijpe aardbei en kers. Wat een genot. We proeven hem met een knoflook garnaaltje maar besluiten dat de zachte geitenkaas er beter bij past. De wijn word er net wat voller van.
Ondertussen zijn we druk bezig met alle gerechten te bereiden en de tafel te vullen met heerlijke bites.


 tafel vol rose en lekkernij


Op naar de volgende wijn. Een hele mooie lichtroze Petit Gris van huis Dyckerhoff uit Reuilly.


Dit is een mutatie op de Pinot Gris druif met veel bloesem in de neus. Rijp rood fruit en aardbeien komen je tegemoet. In de mond fris en verassend zacht en romig zelfs. Wat een topper!
Ratatouille, brood met aoli, kaasjes, tomaten salade. Het kan allemaal.


De 3e wijn die we openen is de Madam van Domain de Cantarelle uit de Provence.
Gemaakt van Cinsault, Grenache en Syrah, en wat een gerse fles zeg.
Donkerder als de voorganger maar licht van geur, de witte bloesem komt ons tegemoet. Dit is de zomer in een glas gegoten.

madam cantarelle
In de mond fris met een aanwezig zuurtje die zeker niet onaangenaam is. Deze wijn is wat strakker als de Petit Gris en word beter als hij even in het glas zit. Rood fruit, citrus en perzik in de mond maken hem een geweldige combi met vlees zoals rauwe ham en spianatta maar de winnaar is de met spek omgebonden varkenshaas met Provençaalse kruiden. Echt een aanrader om te proeven en is ook nog heel makkelijk zelf te maken.


Ondertussen komen we bij wijn vier en word het steeds gezelliger.


Gezellig rose proeverij
We proeven nu de zalmkleurige Cotes du Rhone van het wijnhuis Mont Redon uiteraard uit het Rhone gebied. Gemaakt van Cinsault en Grenache is deze wijn mooi donker rood van kleur en stuivend rood fruit en bloemig, in de neus wat zoetig als aarbeienjam maar in de mond juist een zuurtje met een lichte hint vaan petrol in het begin.

Een aparte wijn die het kennen waard is. Hier past uitstekend licht vlees en brood met smeersels bij.

We proeven lekker door en zijn bij de 5e wijn aangekomen. Een lichtere rosé van wederom Cinsault en Grenache van Domaine de Fabrègues uit Languedoc. Weer prachtig zalmroze van kleur. 

In de neus vrij gesloten maar er komt wat lente bloesem vrij. In de mond aardbei en lychee. We proeven van alles en eigenlijk gaat de wijn met bijna alles wel samen. Dus lekker borrelen met deze wijn is echt een “match”. 

En dan zijn we alweer bij de laatste rosé aangekomen. Last but definitely not least is deze rosé van Weingut Geil uit de Rheinhessen. Gemaakt van Pinot Noir, Sankt Laurent, Pinor Meunier, Merlot en Portugieser. Een aardige mix dus. Prachtig rosé van kleur en weer met in de neus citrus, rijpe aardbei en aalbessen.
Proevend komt de bekende tintel naar voren die veel Duitse wijnen hebben. Fris zuur maar toch ook een licht zoetje erin.
Aangenaam stuivend en de rode bessen komen weer terug tezamen met wat bloesem.

Toevallig hebben we op de tafel ook wat Schwarzwälder schinken en dit gaat perfect samen evenals wat knoflook garnaaltjes. Genieten zeg!

We zijn aan het einde van de avond gekomen en discussiëren nog wat na met ieder nog een glas van onze favoriete rosé. De meningen zijn soms wat verdeeld maar... over smaak valt te twisten vinden wij.


lekkernij rose


Conclusie is dat dit allemaal mooie wijnen zijn die absoluut niet te hoog in de zuren zitten

Op een heerlijke zomeravond kan een fles rosé niet ontbreken en is prima te drinken bij de borrel of zelfs bbq.

De temperatuur gaat weer stijgen dus ga lekker met een glas rosé in de tuin, op het balkon of zelfs lekker op het strand zitten en geniet van de ondergaande zon.

Overtuigd? Bestel dan nu onze favorieten in onze webshop.

Liefs,
Bo & Val

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd